Slik unngår du å bli lurt


En guide til å ikke bli lurt når du tar julehandelen på nett.

Det er ikke bare julehandelen som vokser seg større. I takt med netthandelens eksplosjon har antallet bedragerier på Internett også økt kraftig. Med noen forhåndsregler er du imidlertid langt på vei mot en tryggere handel.

Bruk kredittkortcredit-cards-256x256
– Dersom du ikke kommer unna forskuddsbetaling, er det en fordel å betale med kredittkort. Dersom leverandøren går konkurs, kan man kreve pengene refundert av kredittgiveren, som vanligvis er banken som står oppgitt på kortet, sier Jon Andreas Lange som er advokat hos Forbrukerrådet.

Bruk av kredittkort gir ikke salgsstedet tilgang til kontoen din, slik et debetkort gjør. Skulle kortdataene dine komme i feil hender, har svindlerne et sugerør direkte inn til dine penger dersom du bruker et vanlig debetkort. Med et kredittkort er du ekstra beskyttet fordi du ikke betaler noe før regningen kommer, og er du svindlet uten å ha opptrådt uaktsomt, skal du heller ikke betale noe.

Her er det beste kredittkortet

Betal etterskuddsvis
Enkelt å si, men ikke like enkelt i praksis siden de fleste nettbutikker faktisk ber om betaling i det du forplikter deg til kjøpet. Deretter sender de – i de fleste tilfeller – varen.

Men merk deg at noen er villige til å sende faktura dersom du ønsker det. Uansett er det verdt å vite at du stiller svakere når varen allerede er betalt. Forbrukerrådet har tidligere advart mot å betale på forskudd til kriserammede bedrifter: Sliter firmaet økonomisk, har ikke kundene noen garanti for hva pengene faktisk brukes til. Kanskje blir aldri varene som du har betalt forskudd for, bestilt fra fabrikken.

Sjekk vilkårene nøye
Før du trykker “kjøp” i nettbutikken, så vær sikker på at du har fått med deg alt. Her er noen sjekkpunkter:

* Inkluderer prisen alt? Pass på å se hva butikken skal ha i frakt, og sørg også for at merverdiavgift, eventuell toll, er medregnet i regnestykket ditt.

Handler du fra utlandet, kan du bruke vår importkalkulator

* Leveransetid? Det finnes nettbutikker som lover mer enn de holder, eller som ikke lover noe i det hele tatt dersom du leser vilkårene nøye. Skal pakken frem til jul, er det greit å vite hva du signerer på.

* Returrett? Selv om norske nettbutikker er underordnet norske forbrukerlover, hender det at de prøver seg. Og hos utenlandske nettbutikker står fritt til å lage egne regler overfor norske forbrukere. Pass derfor på hvem du handler fra og vær bevisst dine rettigheter.

Har du rett til å åpne pakken?

Her bør varsellampene blinke. Det er fristende å slå til på gode tilbud på Internett, men spesielt hvis du handler fra utlandet skal du vite hva du gjør.

Forbruker Europa lanserte i fjor den interaktive shoppingassistenten Howard, som er et program som hjelper deg å sjekke om nettbutikken er til å stole på. Du finner blant annet Howard øverst til høyre på Forbruker Europa sine norske nettsider.

nettbutikken hjelper Howard deg med å søke frem informasjon som kan være til hjelp for å bedømme om dette er en seriøs nettbutikk.

Howards syv bud for en tryggere netthandel:

  1. Ikke bruk betalingsoverføring! Du har best vern med kredittkort
  2. Norsk moms kommer i tillegg ved kjøp over 200 kroner
  3. Les alltid vilkårene
  4. Du har minst to års reklamasjonsrett og syv dagers angrerett i EU og EØS
  5. Vit hvem du handler fra – sjekk nettbutikkens kontaktinfo
  6. Kontroller ordrebekreftelsen – og ta vare på den
  7. La Howard sjekke nettbutikken

Kilde: Dinside.no

Posted i: Kredittkort on August 9th av Morten


Ingen kommentarer ennå

Ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post.

Beklager, men artikkelen er stengt for kommentarer.


Privacy Policy